Bullying

Objavljeno: 12.11.2012

Nasilje među djecom
O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada, ozljeđuje ili isključuje iz igre i aktivnosti drugo dijete koje se ne može obraniti. Takvo nasilje može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari, uništavanja stvari… često uključuje neugodne komentare o djetetovoj obitelji ili rodbini (npr. ”Ivan nema tatu! Mama ti je debela!”)

Ako imaš problema u školi, netko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te… postoji puno stvari koje možeš napraviti da se zaštitiš:

Ako ti se netko ruga reci mu samo: «…aha, da, štogod..» i pokaži mu da te to ne uznemiruje. Druži se sa što više ljudi! Da bi stekao/stekla prijatelje, važno je potruditi se biti prijatelj (biti ljubazan, pričati s njima, slušati ih…). Podrška roditelja (ili neke druge odrasle osobe u koju imaš povjerenja) je jako važna pa uvijek podijeli s njima svoju uznemirenost. Ne izbjegavaj školu jer time se samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se tražiti pomoć!

Često braća, sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji, nastavnici… te ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite, jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti. 

 


Ako ti se takvo nasilje događa, potraži pomoć odrasle odgovorne osobe u koju imaš povjerenja (roditelji, stručnjaci u školi…) i/ili nazovi Hrabri telefon na broj 116-111. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9 do 20 sati. 

Zanima te nešto više o temi nasilja među vršnjacima? Priručnik Nasilje među vršnjacima u izdanju Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba možeš pročitati ovdje


Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge