Zlostavljanje i zanemarivanje

Objavljeno: 12.11.2012

Fizičko zlostavljanje

Što prvo  pomisliš kada čuješ za fizičko zlostavljanje? Jesi li ikada doživio/doživjela fizičko zlostavljanje? Imaš li prijatelja/poznanika kojeg netko iz obitelji ili okoline često tuče?

Fizičko zlostavljanje i kažnjavanje odnosi se na fizičko ozljeđivanje djeteta. Uključuje namjerne, česte i agresivne postupke od strane roditelja i ostalih odraslih osoba prema djetetu, kao što su udaranje, šamaranje, bacanje na pod ili niz stepenice, vezanje uz radijator ili ormar, uskraćivanje hrane, zatvaranje u podrum ili tavan, pokušaje utapanja ili davljenja djeteta.

Fizičko kažnjavanje nije osobito učinkovito kao kazna. U tebi može uzrokovati snažne osjećaje ljutnje i bijesa, poticati te na osvetu i vraćanje “istom mjerom”. Osim toga šalje ti poruku da su takvi postupci prihvatljivi kao način rješavanja sukoba i nesporazuma sa drugima.

Za razliku od toga discipliniranjem ti roditelji pomažu da naučiš kontrolirati svoje ponašanje ohrabrivanjem za dobro učinjene postupke, usmjeravanjem na pravilno donošenje odluka i sl.

Roditelji ponekad koriste fizičku kaznu kao odgojnu mjeru ili način discipliniranja za neprimjerena ponašanja djece. Oni to često čine ne kako bi te povrijedili već jednostavno zato što ne znaju drugačije ili su možda i njih njihovi roditelji odgajali i disciplinirali na takav način. Kao opravdanje za takve postupke često se koriste izgovorom “Batina je iz raja izašla” ili “I mene su tako odgajali pa sam ispao dobar…”

Važno je da znaš da takav način fizičkog kažnjavanja nije prihvatljiv i da nije u redu te da postoji velika razlika između fizičkog zlostavljanja i kažnjavanja i discipliniranja djeteta.

Na primjer u slučajevima kada učiniš nešto krivo (uzmeš tuđu igračku, proliješ sok ili dobiješ lošu ocjenu) može se dogoditi da te roditelji udare po guzi, ošamare, udare šibom ili remenom.

NIJE U REDU: da te roditelji udare i na taj način  “nauče pameti” kako bi ti dali do znanja da nešto ne smiješ raditi i da si u nečemu pogriješio/la.

U REDU JE: da ti roditelji objasne što si učinio/la krivo i jasno ti daju do znanja (primjerice uvođenjem nekih pravila i granica koja ti se možda u početku i neće svidjeti) gdje si i u čemu napravio/la pogrešku.

Fizičko zlostavljanje i kažnjavanje negativno utječe na tvoj psihički (emocionalni) i fizički razvoj i može imati različite posljedice. Ako ti se događaju ovakve stvari ili poznaješ nekoga kome se to događa važno je da se obratiš nekome za pomoć. Sigurno ćeš pomisliti da je to jednostavno za reći, ali jako teško za učiniti, ili da si premali/la za to (da bi sam/a riješio/a ovaj problem). Važno je da skupiš dovoljno snage i hrabrosti obratiti se za pomoć nekoj odrasloj osobi koju poznaješ i kojoj vjeruješ, kako bi se takvo ponašanje na vrijeme zaustavilo i spriječilo.

Ako ne znaš s kim bi razgovarao/la ili kako bi nekome povjerio/la svoje probleme, tajne i osjećaje koje su ti teški, nazovi Hrabri telefon na besplatni broj 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati. Za pomoć se možeš obratiti i Hrabriši na e-mail hrabrisa@hrabritelefon.hr ili putem chata svakim radnim danom od 17 do 20 sati. 

Ako želiš dobiti malo bolji uvid u to što je to fizičko nasilje nad djetetom, predlažemo da pogledaš crtić ispod.Brošuru Hrabrog telefona “Prepoznajmo zlostavljanje” u elektronskoj verziji možeš pročitati ovdje Prepoznajmo zlostavljanje

Emocionalno zlostavljanje

Kada čuješ za emocionalno zlostavljanje može ti i ne biti jasno što je to? Možeš pomisliti da je to nešto što ti se ne događa ili ga ne primjećuješ u svojoj okolini? Emocionalno zlostavljanje se odnosi na one slučajeve u kojima roditelji i ostale odrasle osobe propuštaju ili ne iskazuju ljubav i pažnju svojoj djeci. Ono se iskazuje kroz prijetnje, izrugivanja, viku, ponižavanje od strane odraslih kao i kroz neprihvaćanje djetetovih potreba za ljubavlju i brigom važnom za djetetov normalan psihički razvoj. Možeš ga prepoznati u izjavama kao što su “Zašuti”, “Nikad ništa od tebe”, “Glupane, uvijek sve pokvariš”, “Bolje bi bilo da se nikad nisi rodio/la”, “Odlazi iz sobe, ne želim te gledati” .

Emocionalno zlostavljanje pogađa djecu vrlo duboko. Djeci je potrebna ljubav, ohrabrivanje i pohvala od roditelja kako bi se osjećala sretno i izrasla u sigurne i samopouzdane osobe. Roditelji su osobe koje bi trebale imati najbliskiji odnos sa djetetom iskazivati mu ljubav i pažnju, ali isto tako imaju i najveću moć da ga povrijede.

Ponekad se može dogoditi da u školi dobiješ negativnu ili lošu ocjenu za koju ćeš morati reći svojim roditeljima. To ti sigurno neće biti jednostavno i lako, osobito ako znaš da se to tvojim roditeljima neće svidjeti, te da ćeš radi toga snositi određene posljedice. U ovim situacijama je važno da znaš da postoje reakcije i ponašanja tvojih roditelja koja su u redu i prihvatljiva i ona koja nisu u redu i nisu prihvatljiva.

U REDU JE: da ti roditelj osigura prostor i dodatnu pomoć za učenje kako bi popravio ocjenu. Također je u redu da ti zabrani igranje igrica na komjuteru dok ocjenu ne popraviš

NIJE U REDU: da roditelj viče na tebe i omalovaža te nazivajući te pogrdnim imenima („idiote“), („majmune“) te da ti zabrani izlazak iz sobe te ti uskrati razgovor sa ukućanima i prijateljima.

Važno je da znaš da djeca imaju pravo biti voljena i nisu kriva za postupke svojih roditelja. Svatko ima pravo slobodno izražavati svoje mišljenje, želje i osjećaje te učiti od vlastitih osjećaja. Tvoje su tajne samo tvoje i tvoja su pisma samo tvoja. Povjerit ćeš se onome tko to zaslužuje.

Ako ne znaš s kom bi razgovarao/la ili kako bi nekome  povjerio/la svoje probleme, tajne i osjećaje koje su ti teški, nazovi Hrabri telefon na besplatni broj 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati. Za pomoć se možeš obratiti i Hrabriši na e-mail hrabrisa@hrabritelefon.hr ili putem chata svakim radnim danom od 17 do 20 sati.


Seksualno zlostavljanje

Seksualno zlostavljanje se događa i djevojčicama i dječacima. To ne čine samo nepoznati ljudi, nego i odrasle osobe koje djeca poznaju i kojima vjeruju. To mogu biti roditelji i rođaci, susjedi, odgajatelji, učitelji, treneri… Seksualno zlostavljanje nije samo silovanje. Svaki put kad odrasla osoba ili starije dijete koristi dijete na seksualan način, to je zlostavljanje. To mogu biti situacije u kojima te odrasli dira na neugodan način koji ti se ne sviđa ili ti nanosi bol, dodiruje ti intimne dijelove tijela ili traže od tebe da dodiruješ njihove, traže od tebe da to bude “vaša mala tajna”. To može biti nježno ili bolno. Dijete može imati na sebi odjeću ili biti golo. Ali sve to je seksualno zlostavljanje.

Važno je da znaš prepoznati kada neka ponašanja i dodiri odraslih nisu u redu i primjerena kako bi se mogao/la obratiti za pomoć osobi kojoj vjeruješ.

U REDU JE: kada te liječnik na pregledu zamoli da skineš određeni dio odjeće kako bi bio siguran da te dobro pregledao i dao ti dobre lijekove

NIJE U REDU: da te netko odrasli traži da skineš svoju odjeću i da te pri tome slika ili te dodiruje na način koji ti ne želiš i nije ti ugodan

Ako ti bilo tko to učini, pa čak i ako poznaješ i voliš tu osobu, ispričaj to osobi od tvojeg povjerenja. Djeca imaju pravo tražiti zaštitu odraslih osoba. Ona nikada nisu odgovorna za seksualno ponašanje odraslih prema njima. Zlostavljanje djece nikada nije krivnja djeteta i nemoj se bojati da ćeš stvoriti probleme ako se povjeriš. Probleme stvara osoba koja te zlostavlja.

Ako ne znaš s kom bi razgovarao/la ili kako bi nekome  povjerio/la svoje probleme, tajne i osjećaje koje su ti teški, nazovi Hrabri telefon na besplatni broj 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati. Za pomoć se možeš obratiti i Hrabriši na e-mail hrabrisa@hrabritelefon.hr ili putem chata svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

Ako želiš dobiti malo bolji uvid u to što je to seksualno nasilje nad djetetom, predlažemo da pogledaš crtić ispod.

Brošuru Hrabrog telefona “Kako prepoznati seksualno zlostavljanje” u elektronskoj verziji možeš pročitati ovdje seksualno zlostavljanje

 

Zanemarivanje

Kao i različiti oblici zlostavljanja o kojima smo govorili tako i zanemarivanje može i ima štetne posljedice na tvoj normalan rast i razvoj. Kada govorimo o zanemarivanju tada mislimo na slučajeve u kojima roditelji ne brinu dovoljno za dijete, ostavljaju ga samo kod kuće, ne hrane ga i ne vode ga k liječniku kada je bolesno. Zapostavljaju njegove osnove potrebe za higijenom i spavanjem, ne šalju ga u školu i sl.

U REDU JE:  je da te roditelji ostave s bakom, djedom ili nekom drugom odraslom osobom u koju imaju povjerenja kako bi otišli na posao, u trgovinu ili obavili neke druge obaveze koje odrasli imaju

NIJE U REDU: da te roditelji ostave nekoliko dana samog u stanu bez hrane i odgovarajuće zaštite i nadzora odrasle osobe od povjerenja

 

Djeca se oslanjaju na odrasle i i očekuju da će ih oni zaštititi, jer su roditelji oni koji su odgovorni za sreću i odgovarajuću brigu o svojoj djeci. Zanemarena djeca uče skrivati osjećaje straha, povrijeđenosti, tuge, odbačenosti… uče da njihovi osjećaji i potrebe nisu važni, da ne vjeruju drugima, da su dovoljna sama sebi te ni u odrasloj dobi ne dopuštaju sebi intimnost i bliske emocionalne veze.

Ako ne znaš s kim bi razgovarao/la ili kako bi nekome  povjerio/la svoje probleme, tajne i osjećaje koje su ti teški, nazovi Hrabri telefon na besplatni broj 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati. Za pomoć se možeš obratiti i Hrabriši na e-mail hrabrisa@hrabritelefon.hr ili putem chata svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

Ako želiš dobiti malo bolji uvid u to što je to zanemarivanje djeteta, predlažemo da pogledaš crtić ispod. 


Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge