Depresija kod djece

Objavljeno: 06.07.2015

 

 

 

 

 

Tužna sam. Strašno sam tužna. Tuga mi se uvukla u svaki dio života. Ne znam kako da pokažem svojim roditeljima da nešto nije u redu sa mnom. Prestala sam izlaziti, ne želim ići ni u školu. Po cijele dane sam zatvorena u sobi, spavam i plačem. Nije mi više stalo ni do čega; želim samo da netko zna što mi je. Pokvarila sam i ocjene jer mi više nije stalo do učenja. Roditelji često viču na mene da se trgnem. Osjećam se kao da sam samo na teret i njima i cijelom svijetu. Mislim da bi bilo najbolje da me nestane. Kad mi postane neizdrživo, znam uzeti žilet i zarezati si kožu – od toga mi barem na kratko bude bolje. Ne znam koliko još mogu ovako…(Ž, 16)

 Što je depresija?

Depresija je puno više od osjećaja tuge ili prolaznog lošeg raspoloženja. Kada nam se dogodi neki gubitak ili loša životna situacija, prirodno je da smo tužni, zabrinuti ili neraspoloženi. No, ako se nakon toga ne možemo vratiti u svoje uobičajeno stanje, ako nam tuga ne prestaje ili se stalno vraća, ako se zbog nje više ničemu ne možemo veseliti, onda se može raditi o depresiji. Depresija je bolest kao što su to i dijabetes, bolesti srca ili karcinom. Utječe na cjelokupan čovjekov život, te ju, kao i svaku drugu bolest, treba liječiti kako se ne bi pogoršala.

Među ljudima je sve više onih koji pate od ove bolesti te se smatra da će u idućih nekoliko godina ona postati druga najčešća bolest u svijetu. I dok se prije smatralo da se javlja samo kod odraslih, novija istraživanja  diljem svijeta pokazuju da se sve češće javlja i kod djece. Može se javiti nakon gubitka neke bliske osobe, obiteljskih problema, problema u školi, prolaska kroz neku veliku promjenu, a njenom nastanku može pridonijeti i genetska predispozicija.

 

Kako mogu prepoznati depresiju kod svog djeteta?

Način na koji se depresivni simptomi izražavaju ovisi o kognitivnoj razvijenosti: zbog toga djeca pokazuju svoju depresivnost na drugačije načine od odraslih. Djeci je ponekad teško prepoznati i opisati svoje osjećaje i raspoloženja, pa ih izražavaju ponašanjem.

Neka od ponašanja koja mogu upućivati na depresiju su:

Većina djece nema sve ove simptome; oni mogu dolaziti do izražaja u različitim situacijama i u različito vrijeme.

 

U adolescenciji se depresija javlja češće nego u djetinjstvu. Adolescencija je vrijeme velikih promjena i skokova u sazrijevanju, ali i različitih kriza. To je doba u kojem mladi traže vlastito ja, a jedan od najčešćih problema koji se tada javlja je osamljenost. Mladi se osjećaju kao da su sami na svijetu i kao da ih nitko ne razumije, što može predstavljati podlogu za razvoj depresije. Loše raspoloženje i češće promjene raspoloženja su normalna pojava u adolescenciji, no, depresija je nešto drugo. Depresija kod adolescenata je mnogo sličnija onoj kod odraslih osoba i karakteriziraju je osjećaj tuge, teškoće spavanja, preokupiranost tjelesnim izgledom, razdražljivost, negativno mišljenje o sebi i povlačenje od ljudi.

 

Kako mogu pomoći svom djetetu?

Ako primijetite da djetetovo tužno raspoloženje ili neki od gore navedenih simptoma traje dulje od dva tjedna, dobro se obratiti psihologu. Depresija se nikako ne smije zanemarivati niti misliti da će proći sama od sebe. Iako je stručna pomoć u liječenju depresije vrlo važna, i vi kao roditelj možete napraviti puno toga. Ovo su neke od stvari koje bi vam mogle pomoći:

 

Imati dijete s depresijom nije lak zadatak i zahtijeva mnogo ljubavi i strpljenja, te psihičke snage s vaše strane. Ukoliko se osjetite nemoćno ili iscrpljeno pred takvim zadatkom, nazovite Savjetodavnu liniju za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20h. Možete potaknuti i Vaše dijete da nas nazove na broj 116 111, također svakim radnim danom od 9 do 20h. Tu smo za vas!

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge