Kako s djetetom razgovarati o razvodu?

Objavljeno: 31.05.2016

Razvod braka je i uz najbolju suradnju supružnika najčešće stresno iskustvo i za roditelje i za djecu. Roditelji ponekad misle da su djeca mala i da neke stvari ne mogu shvatiti pa im razvod ne treba posebno objašnjavati. No, djeca osjećaju i primjećuju što se događa oko njih, puno više nego što ponekad mislimo. Stoga je, bez obzira na dob djece, nužno s njima razgovarati i objasniti im promjene koje će se događati u obitelji. U ovoj je situaciji djeci posebno važna rutina i predvidljivost događaja. Kada se roditelji rastaju, dijete treba biti zaštićeno od njihovih sukoba, treba unaprijed znati što će se dogoditi i zadržati kontakt s oba roditelja.

Roditelji svoje osjećaje i neslaganje oko partnerskog odnosa često kasnije prenose i na roditeljski odnos te se sukobljavaju oko odgoja i skrbi o djetetu. Nužno je upamtiti da, bez obzira na neslaganje, dijete treba oba roditelja te je stoga potrebno odvojiti roditeljsku od partnerske uloge. Česti sukobi pred djetetom i govorenje protiv drugog roditelja ostavljaju negativne posljedice po dijete. Djeca ne smiju biti izložena sukobima odraslih i njihovoj svađi, niti biti sredstvo putem kojeg roditelji prenose poruke partneru ili se svađaju. Najvažnije je ne postavljati djetetu pitanje s kim želi živjeti jer ga tako stavljamo u poziciju da bira između dva roditelja koja jednako voli i treba stoga je takva odluka neprimjerena za dijete. To je odluka oko koje se roditelji moraju dogovoriti i predstaviti ju djetetu.

Djeci su potrebna oba roditelja jer se s njima identificiraju te im doživljaj roditelja pruža sigurnost. Stoga je važno da mu se govore pozitivne stvari o odsutnom roditelju jer će se tako osjećati sigurno i više će cijeniti sebe. Kada roditelji djetetu govore negativne stvari o drugom roditelju, ono se osjeća posramljeno jer to doživljava kao da se radi o njemu samome.

U procesu razvoda i roditeljima i djeci potrebna je prilagodba. Roditelji si mogu pomoći na način da se uključe u neke aktivnosti koje ih zanimaju (npr. sport, jezici i sl.) ili da podršku potraže u krugu prijatelja. Dodatnu podršku mogu naći uključivanjem u grupe podrške ili u individualno savjetovanje. Tijekom i nakon razvoda djeca mogu imati teškoća s izražavanjem osjećaja oko razvoda te im razgovor sa stručnom osobom može olakšati ovaj proces i pomoći im da prihvate promjene koje razvod donosi.

Mame i tate, ako Vam je potrebna podrška u pripremi za razgovor s djetetom ili Vas brine kako se Vaše dijete nosi s razvodom, nazovite Hrabri telefon za mame i tate na 0800 0800 ili pišite na savjet@hrabritelefon.hr.

Djeco i mladi, ako se vaši roditelji razvode, a ne znate s kim biste o tome razgovarali, javite nam se na naš Hrabri telefon za djecu na broj 116 111 ili putem chata na linku www.hrabritelefon.hr/chat.

 

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge