Kako se pripremiti na prinovu u obitelji?

Objavljeno: 12.01.2016

Iščekivanje rođenja djeteta po svemu je posebno razdoblje u životu budućih majki i očeva. Žena u tom periodu prolazi kroz nevjerojatan niz promjena – fizičkih, ponašajnih i emocionalnih. Poznavanje onoga što se događa tijekom tog razdoblja budućim roditeljima može biti od velike koristi jer s razumijevanjem svih promjena, ukida se mjesto strahu, zbunjenosti ili nemiru. Kao i u svim drugim osjetljivim periodima, podrška bližnjih za vrijeme trudnoće je iznimno važna, a važno je i da majke misle na sebe i više nego inače.

Tijelo trudnice mijenja se gotovo naočigled nje i bližnjih, što se može činiti nevjerojatnim, a dovesti i do niza pitanja koja su uz to vezana. Informirati se prvenstveno kod svog liječnika te na provjerenim portalima, forumima i specijaliziranim web stranicama može biti od velike koristi. Također, nije zgorega ni zaviriti u običan školski anatomski atlas kako bi se dobio uvid u smještaj bebe u majčinom tijelu s obzirom na organe, kosti i mišiće. Sigurno će vam koristiti informacija o tome u kojem se mjesecu pojačano razvija koji dio tijela vašeg djeteta, ali i gdje mu je smještena, primjerice, glava ili ruke unutar tijela majke. Trudnoća sa sobom može nositi i promjene koje majkama mogu biti neugodne pa čak i bolne. Glavobolje, mučnine, bolovi u nogama i leđima mogu značajno otežati svakodnevnicu trudnica. Zbog toga je potrebno biti u stalnom kontaktu s liječnikom te znati kako i čime si pomoći. Svakako će od velike koristi biti savjet starijih i iskusnijih članova obitelji, no svaki dobronamjeran savjet svakako treba provjeriti u kontaktu s medicinskim osobljem. Samo u proteklih 20 godina medicinska tehnologija je rapidno napredovala, donijevši nam informacije o mnogim procesima u koje ranije nije bilo moguće imati uvid. Tako su i mnogi mitovi koji su donedavno nesmetano egzistirali, uspješno opovrgnuti. Neki od njih su da trudnice moraju apstinirati od spolnih odnosa, maksimalno mirovati i ne prakticirati tjelovježbu, jesti samo nekoliko namirnica, ne piti nikakve lijekove i slično.

Bitno je znati da u svakoj od faza trudnoće možete znati kod koga se informirati i čiju pomoć potražiti. Sasvim je prirodno da će vam se raspoloženje često mijenjati, da ćete osjećati nemir, zbunjenost pa čak i zabrinutost vezanu uz  tijek trudnoće, razvoj djeteta i u konačnici, porod. Moguće je da ćete u trenucima nesigurnosti dovoditi u pitanje svoje kompetencije i spremnost na novu, majčinsku ulogu. Također, neke žene prožive i značajan pad u općem samopouzdanju tijekom trudnoće. Ono što svakako vrijedi zapamtiti jest da su gotovo sve takve promjene prirodne i apsolutno normalne. Kao što tijelo buduće majke prolazi kroz neopisiv pregršt promjena, tako i njena svijest reagira, zbog čega može imati nekada ushićene i nježne, a nekada oprezne pa čak i uplašene misli. S obzirom na to da su emocije u svom misaonom i osjetnom dijelu povezane, jasno nam je zbog čega se možete u jednom času osjećati razdraženo, a u drugom sasvim smireno. Kada se sjetimo da se na hormonskoj razini u trudničinom tijelu događa pravi festival, možemo razumjeti da je svašta moguće i prihvatljivo. Ponekad manje osjetljive žene u trudnoći postanu jako senzibilne, a i promjena u suprotnom smjeru se događa. Bitno je da trudnica i njezini najbliži budu upoznati s promjenama koje mogu očekivati, kako bi znali na što trebaju reagirati. Razumijevanje i bezuvjetna podrška u razdoblju iščekivanja rođenja djeteta  nezamjenjivi su za buduću majku i svakako preveniraju pregršt nepovoljnih raspleta.

U malom broju slučajeva tijekom i nakon trudnoće neke majke doživljavaju duža i ozbiljnija razdoblja promjena raspoloženja, razine aktivnosti, kao i depresivne smetnje. U takvim je slučajevima posebno važno kontaktirati liječnika ili psihologa kako bi majka čim ranije dobila podršku koja joj je potrebna. S obzirom da je razdoblje trudnoće veliki izazov za tijelo i duh majke, za vrijeme koje se ona suočava s velikim i specifičnim zahtjevima, ne čudi nas da je nekim majkama potrebna pomoć u suočavanju s njima. Važno je naglasiti da obraćanjem psihologu nitko ne postaje ili dokazuje da je manje sposoban, vješt ili pametan. Događa se upravo suprotno. Spoznati da nam je u nečemu potrebna pomoć osobina je mudrih i jakih ljudi koji shvaćaju da nitko ne može znati sve. Istovremeno, obratiti se na pravo mjesto po savjet ili preporuku znači da na izazove i teškoće gledamo kao na priliku za učenje i rast.

No ipak, usprkos cijelom nizu web stranica, tiskanih knjiga i priručnika, kao i informativnih letaka koji su dostupni u svakoj ambulanti, koji su svi od reda puni korisnih i provjerenih savjeta o trudnoći, niti iz jednog od nabrojanih materijala nećete dobiti osjećaj kako je to biti u „blaženom stanju“. Niti jedan od njih ne može prenijeti iskustvo prvog osjećanja bebinih kretnji u trbuhu, niti toplinu koja preplavljuje u pomisli na malo biće koje se sprema doći u majčin zagrljaj. Svaki od tih doživljaja, kao i još pregršt njih, vaši su i jedinstveni. Stoga – samo hrabro. Žena je biološki opremljena svime što može trebati djetetu prije poroda, a i nakon, tijekom prvih nekoliko mjeseci. Nije presudno koliko ste knjiga o trudnoći pročitali, znate li detaljno opisati faze djetetova razvoja i hoćete li znati jednog dana napraviti najbolju kašicu za svoje dijete. Ono što je bitno je da ste vi u konačnici proizvođač neograničene ljubavi i topline koje su ipak najbitnije što majka može pružiti svome djetetu.

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge