Međunarodni dan sigurnijeg interneta

Objavljeno: 07.02.2017

Na inicijativu Europske komisije već niz godina u svijetu se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day). Kako bismo doprinijeli obilježavanju ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta  - 7. veljače 2017. želimo podsjetiti roditelje na određene rizike koji dolaze s korištenjem interneta. Kao što je poznato, internet donosi brojne i zanimljive mogućnosti za učenje kod djece, druženje s vršnjacima, razvijanje određenih vlastitih interesa, ali ga se ponekad i zloupotrebljava. Kada govorimo o rizicima pri korištenju interneta, jedan od najistaknutijih je svakako elektroničko vršnjačko nasilje, odnosno cyberbullying. Ono podrazumijeva različita ponašanja koja se odvijaju putem interneta, mobitela i drugih medija, kojima pojedinac ili grupa nastoji nekome nanijeti štetu. Najčešće uključuje širenje neugodnih informacija (bile one istinite ili lažne) o pojedincima, njihovim obiteljima i/ili prijateljima, širenje povjerljivih informacija, širenje fotografija ili videosnimki snimljenih bez pristanka žrtve ili onih koje je žrtva snimila za uži krug osoba, nastojanje da se osobu isključi iz društva, odnosno određene grupe, osnivanje grupa mržnje i slično.

Kolika je uloga roditelja u sprječavanju cyberbullyinga?

Zašto smo se odlučili usmjeriti baš na ovaj aspekt nasilja na internetu? Jedan razlog jesu podaci nedavnog istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prema kojem 99% mladih ima pristup internetu, a čak 84% internetu pristupa i putem mobitela. Drugi razlog je da podsjetimo roditelje koliko važnu ulogu imaju u prevenciji cyberbullyinga, ali i u postupanju nakon što se ono dogodi. Nerijetko se od samih roditelja može čuti da ne znaju puno o internetu, osobito o društvenim mrežama čiji su stalni i česti posjetitelji njihova djeca. Baš zbog tog neznanja i nesigurnosti, roditelji često izostavljaju određena pravila vezana za korištenje interneta čime djeci daju slobodu u korištenju interneta i poručuju im da je internet mjesto koje ne treba pravila, što nikako nije točno.

“Voljela bih da znate da Vas djeca neće smatrati manje roditeljima ili da ćete time narušiti svoj roditeljski autoritet ako nešto ne znate. Baš suprotno, djeci ćete dati do znanja da niste savršeni i da ne znate sve, što će i njima samima biti olakšanje da se ne trebaju truditi biti savršeni. A s druge strane, omogućit ćete djeci da se osjećaju korisno i jačat ćete njihovo samopouzdanje ako im dopustite da i oni Vas nešto nauče”, istaknula je Ivana Dolovčak, koordinatorica savjetovališta Snaga obitelji koje djeluje u sklopu Dječje kuće Borovje.

U prilog tome da se roditelji “boje” postaviti pravila na internetu, jer o tome znaju manje nego njihova djeca, govori i podatak iz istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koji pokazuje da čak 78% djece i mladih nema postavljena nikakva pravila o korištenju društvenih mreža.

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge