Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba obilježila deset godina uspješnog rada

Objavljeno: 07.02.2013

Svečanom obilježavanju desete obljetnice rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba pozdravili su predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.
Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander u svom je obraćanju sažela dosadašnji rad i stručni doprinos ove ustanove, dok su u raspravi o problematici kojom se ustanova bavi sudjelovali i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, dječji psihijatar prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.
Tijekom proteklih deset godina predanog rada uspješno smo nametnuli učinkovit model rada koji se temelji na multidisciplinarnosti i neophodnoj suradnji raznih institucija uključenih u zaštitu djece koji je i višestruko prepoznat kao primjer dobre prakse. Poliklinika je u ovih deset godina u obradu primila više od 10.000 i njihovih obitelji, a mnogi od njih ostaju u tretmanu i praćenju mjesecima, pa i godinama. Najveći problem u zaštiti djece predstavlja svjedočenje nasilju u obitelji te smo takve djece u deset godina imali više od 2.500. Kako smo i danas jedina ustanova ovog tipa u Hrvatskoj, iako nam u nazivu stoji da smo Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, polovica naše djece dolazi i izvan Zagreba. Primjerice, seksualno zlostavljane djece imamo 70-100 godišnje, a 60% njih dolazi izvan Zagreba. – posebno je istaknula prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike.
Rad Poliklinike međunarodno je priznat, te je 2008. godine dobila Nagradu multidisciplinarnom timu od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) između više od 180 zemalja svijeta. Poliklinika je u više navrata pozvana od strane Vijeća Europe i Europske Komisije da predstavi svoj model rada kao primjer dobre prakse u radu s traumatiziranom djecom te je kao primjer dobre prakse predstavljena i u Ujedinjenim Narodima u New Yorku.
Poliklinika od početka rada surađuje s Hrabrim telefonom te su zajedno proveli šest velikih istraživanja vezanih uz problematiku nasilja nad i među djecom, na temelju kojih su razvijeni brojni preventivni programi ne samo od strane stručnjaka Poliklinike nego i u drugim institucijama koje rade s djecom.

Poliklinika je Hrabrom telefonu zahvalila na uspješnoj suradnji u svih 10 godina i predsjednici Hani Hrpka uručila prigodni dar za uspomenu. Hrabri telefon je iznimno ponosan što usko surađuje s ustanovom koja je međunarodno priznata i čiji rad predstavlja primjer dobre prakse u cijelom svijetu. Čestitamo! :)

 

 

 

 

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge