Prilagodba na vrtić

Objavljeno: 31.03.2015

Odlazak u vrtić predstavlja veliku promjenu za dijete, ali i za roditelja. Dijete odlazi iz sigurne i zaštićene okoline doma u potpuno novu sredinu punu iznenađenja. U ranom djetinjstvu djeca stvaraju snažne emocionalne veze s osobama koje se za njih brinu te im je potreban veliki osjećaj sigurnosti kako bi mogla istraživati svijet oko sebe. U vrtiću se prvi put dijete nalazi u situaciji da je duže vrijeme odvojeno od roditelja te je sasvim normalno da se toga boji. Roditelj si može postaviti tisuću pitanja. Kakve će biti tete u skupini? Hoće li prepoznati sve potrebe mog djeteta? Što ako se mom djetetu ne svide vršnjaci ili igre koje se igraju? Što ako će morati jesti nešto što ne voli? Jesmo li sigurni da je dobro da naše dijete ide u vrtić?

Razumljivo je da su i roditelji pod stresom, ali bitno je znati da dijete može osjetiti Vaš strah, brigu ili anksioznost vezanu za odlazak u vrtić. Iz Vašeg straha može primiti informaciju kako vrtić možda nije sigurno mjesto, što u djetetu može izazvati dodatni otpor. Stoga bi bilo dobro da ste sigurni u odluku koju ste donijeli, i da predstavite vrtić kao pozitivno i veselo mjesto gdje će dijete uživati.

Svaka veća promjena u djetetovom životu izaziva stres te je sasvim normalno da je djetetu potreban određeni period da bi prihvatilo tu promjenu. Prilagodba na vrtić je individualna te svako dijete reagira drugačije. Reakcija djeteta na prilagodbu ovisi o dobi, o povezanosti s roditeljima, samom djetetu i njegovim prijašnjim iskustvima – je li se do tada našlo u većoj skupini vršnjaka, poznaje li neko dijete u grupi od prije, ima li brata ili sestru, jesu li brat ili sestra mlađi ili stariji… Stoga pokušajte ne uspoređivati reakcije svoga djeteta s reakcijama djece vaših prijatelja, već pokušajte odgovoriti na djetetove individualne potrebe.

Reakcije djeteta na stres mogu biti:

Ove reakcije mogu se javiti odmah po odlasku u vrtić ili s odgodom, nakon nekoliko tjedana, kada dijete shvati da je vrtić sada svakodnevica. Reakcije koje traju dva do tri tjedna sasvim su uobičajene, međutim ako potraju duže od dva mjeseca dobro je posavjetovati se s odgajateljima i stručnim timom vrtića.

Proces prilagodbe na vrtić obično traje dva tjedna tijekom kojih roditelj ostaje kraće vrijeme s djetetom u skupini. Ovisno o dobi, dijete za početak u vrtiću ostaje do jednog sata tijekom kojeg je roditelj prisutan, postupno dijete u vrtiću ostaje sve duže, a roditelj sve kraće. S odgajateljem se uglavnom možete dogovoriti da ostanete duže s djetetom, ako za to postoji potreba. Vrlo je važno da za vrijeme zajedničkog boravka u skupini dopustite djetetu da samo istraži prostor i upozna tetu i vršnjake. Vi u skupini predstavljate sigurnu bazu – luku iz koje dijete kreće u svijet. Djetetu je dovoljna Vaša prisutnost i poneki poticaj u istraživanju. Neki puta se roditelji u najboljoj namjeri tijekom zajedničkog boravka u skupini zaigraju s djetetom. Kada ugledate sve igračke i materijale koji postoje u vrtiću, bit će teško oduprijeti se dječjem pozivu na igru, ali olakšat ćete prilagodbu ako dijete usmjerite na tete ili vršnjake, npr. ako Vam dijete želi pokazati neku igračku, možete mu reći „Baš lijepo, zašto ne pokažeš teti Ani ili Marku?“

 Što učiniti prije prvog odlaska u vrtić?

Kako vi kao roditelj možete olakšati proces prilagodbe?

Što kada nastane problem?

Za dijete i za Vas ostanak u vrtiću može biti težak, pogotovo ako je ispunjen suzama. Ako su suze prisutne samo za vrijeme rastanka te ako se dijete nakon toga priključi igri s vršnjacima, nema razloga za brigu. Kroz proces prilagodbe, ali i kroz cijelo vrtićko doba, odgajatelj Vam je najvažniji saveznik. Ako sumnjate da Vašem djetetu u vrtiću nije dobro, nabolje je razgovarati s tetom. Odgajatelji će Vam znati reći kako se dijete ponaša nakon Vašeg odlaska.

Ako samo rastanak izaziva nevolje, razgovarajte s djetetom, recite mu da vidite da je tužno i objasnite mu da su rastanci svima teški. Pokušajte zajednički smisliti što bi mu olakšalo rastanak. Možda to može biti neki predmet ili igračka koja će ga podsjećati na Vas, ako u vrtiću postoji pravilo da se ne smiju nositi igračke od doma, možete mu dati rupčić ili privjesak iz svoje torbice da ga drži u džepu.
Srdačan pozdrav i minuta koju ćete posvetiti samo njemu pomoći će da dijete lakše prihvati rastanak od Vas.

 

 

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge