Kako djeca reagiraju na razvod roditelja?

Objavljeno: 20.07.2016

Postoje velike razlike u prilagođavanju djece na razvod. Većina djece s vremenom uz podršku i brigu roditelja uspješno savladava ovu promjenu, no dio djece doživljava emocionalne teškoće te ih posljedice razvoda roditelja prate i kasnije u odrasloj dobi. Svaka obiteljska situacija je jedinstvena, kao i svako dijete, te je teško predvidjeti što će se točno dogoditi. No, ako roditelji primjereno komuniciraju tijekom i nakon razvoda te ako dijete viđa oba roditelja i zadrži svoju rutinu, puno bezbolnije prolazi kroz sam proces razvoda. Na kraju, ni sam razvod nije uzrok pojavi emocionalnih teškoća kod djece već su to narušeni odnosi između roditelja.

Osim toga, reakcije djeteta razlikuju se i s obzirom na njihovu dob. Djeca dojenačke dobi mogu biti uznemirenija, sklona promjenama u dnevnim rutinama i ritmu spavanja. Djeca u predškolskoj dobi mogu se teže odvajati od roditelja, pokazivati neka regresivna ponašanja (sisanje palca, tepanje, ponovno mokrenje u krevet i sl.), zbunjenost ili uznemirenost. Djeca u školskoj dobi također mogu pokazivati teškoće separacije te ljutnje i tuge zbog odsutnosti roditelja. Ponekad mogu biti i agresivni prema onome koga krive za razvod ili se pak identificirati s jednim od roditelja. Krivnju za razvod često pripisuju sebi, stoga im je važno ponavljati da to nikako nije njihova krivnja i odgovornost. Adolescenti također mogu imati teškoća s prihvaćanjem promjena koje razvod donosi. Na razvod mogu reagirati impulzivno, povući se od vršnjaka ili pokazivati smanjeni interes za nekad zanimljive aktivnosti, a ponekad mogu pokazivati i znakove agresije ili depresije. Neki često preuzimaju i odgovornosti odraslih.

Djeca ponekad mogu odbijati kontakt s jednim od roditelja, pogotovo ako roditelj ima novog partnera. U tim ga je situacijama potrebno dodatno ohrabriti da kaže roditelju kako se osjeća. Dozvoljavanjem djeci da izraze svoje emocije roditelji im pomažu u prihvaćanju i prilagodbi na novonastalu situaciju. Pri tome treba naglasiti da nije dobro djetetu pretjerano popuštati ili ugađati kako bi mu se pružila utjeha ili „zamjena za drugog roditelja“. Nejasno postavljanje granica i popuštanje dijete može dodatno zbuniti i pojačati mu osjećaj nesigurnosti.

Bez obzira na dob, djecu je potrebno ohrabrivati da na prikladan način izraze svoje emocije i brige oko promjena koje razvod donosi, posvetiti im više vremena te biti emocionalno dostupan.

Mame i tate, ako vas brine kako se vaše dijete nosi s razvodom, nazovite Hrabri telefon za mame i tate na 0800 0800 ili pišite na savjet@hrabritelefon.hr.

Djeco i mladi, ako se vaši roditelji razvode, a ne znate s kim biste o tome razgovarali, javite nam se na naš Hrabri telefon za djecu na broj 116 111 ili putem chata na linku www.hrabritelefon.hr/chat.

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge