Saznaj više o nasilju u vezi

Objavljeno: 20.12.2016

Adolescencija je razdoblje kada mladi počinju stvarati svoje prve romantične veze s osobom koja im je privlačna. „Hodanje“ postaje novi oblik odnosa s osobom istog ili suprotnog spola, ali ujedno i način na koji možemo spoznati sebe i svoje potrebe. Kao u svakom odnosu, želje, potrebe i interesi osoba se često razlikuju te može doći do sukoba. Sukobi su neizbježni, no veoma je važan način njihova rješavanja. Veze također mogu izazivati zbunjenost – osobito u situacijama kada ti se netko sviđa, a radi stvari koje ti nisu ugodne. Možeš li se sjetiti situacije u kojoj ti je dečko ili cura nešto zabranio/la, kontrolirao/la te, nagovarao/la te na nešto što ti nije bilo ugodno ili te pak ismijavao/la u društvu i nazivao/la pogrdnim imenima? Ovakva ponašanja nisu u redu i nitko ih ne bi trebao doživljavati, ni u vezi ni izvan nje. Ako se možeš prisjetiti neke od navedenih situacija ili drugih u kojima se nisi osjećao/la ugodno i sigurno sa svojim partnerom/icom, tada bi ti ovaj tekst mogao pomoći u tome da bolje razumiješ koja se nezdrava ponašanja mogu javiti u vezama i što učiniti kada ih prepoznaš.

Oblici nasilja i posljedice

Kada razgovaramo o nasilju, mnogima od nas na pamet prvo padne fizičko nasilje. No postoje i drugi oblici nasilja koji mogu imati jednako štetne posljedice za osobu koja ih doživljava.

Fizičko nasilje se odnosi na različite oblike tjelesnog zlostavljanja nakon kojeg često ostaju tjelesne ozljede (šamaranje, guranje, udaranje, štipanje, udaranje, ugrizi).

Emocionalno/psihičko nasilje uključuje razne oblike kontroliranja, zastrašivanja, izoliranja, prijetnje, ljubomore, zadirkivanja, ismijavanja, vrijeđanja, itd. Iako ga partneri često ne prepoznaju i zanemaruju ga, ono ostavlja ozbiljne posljedice.

Spolno nasilje se odnosi na svaki oblik spolnog uznemiravanja i prisile, kao npr. neželjeno seksualno ponašanje, dodiri, geste, komentari, nagovaranje, ucjenjivanje ili prisiljavanje na seksualne aktivnosti, iskorištavanje alkoholizirane osobe, pokušaj silovanja i silovanje.

Ekonomsko nasilje podrazumijeva uništenje ili oštećenje stvari, onemogućavanje i zabrana korištenja osobnih stvari, uzimanje novaca ili kupovanje stvari i kasnije prigovaranje i zahtjev za njihovim vraćanjem.

Važno je prepoznati i reagirati na svaki oblik nasilja kako bi se na vrijeme spriječile posljedice koje ono može ostaviti. Naime, nasilje u vezi utječe na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje te na dobrobit partnera. Treba imati na umu da nakon prvog incidenta nasilje ne prestaje, nego postaje intenzivnije!Neke od brojnih posljedica koje nasilje ostavlja su: nedostatak samopouzdanja i samopoštovanja, osjećaj krivnje i srama, anksioznost, depresija, povlačenje u sebe, osjećaj bezvrijednosti, poteškoće spavanja, poteškoće sa koncentracijom, poremećaji hranjenja, slabiji školski uspjeh, zloupotreba alkohola i ostalih sredstava ovisnosti.

Znakovi nasilja u vezi

Znakovi nasilja često nisu očiti te ih je ponekad teže prepoznati. Kao što je ranije navedeno, česti ljubomorni ispadi, kontroliranje, zabrana aktivnosti koje voliš i druženja s dragim osobama, iskorištavanje, prisiljavanje na seksualne odnose, nazivanje pogrdnim i ponižavajućim imenima, vrijeđanje, psovke, šamar, modrice, i ostala nasilna ponašanja, znakovi su zlostavljanja i nasilja u vezi. Ponekad se spomenuta ponašanja dečka ili cure tumače kao znak zaljubljenosti, prisnosti i ljubavi, no oni to sigurno nisu. Kvalitetnu vezu čine povjerenje, poštovanje, uvažavanje, prihvaćanje različitosti, podrška, aktivno slušanje, uvažavanje potreba druge osobe, zajedničko donošenje odluka, otvoreno izražavanje osjećaja i odgovornost za vlastite postupke. Važno nam je da znaš da imaš pravo reći kako se osjećaš te da zaslužuješ da te cura ili dečko poštuje.

Prisiljavanje na seksualne odnose

Stupanje u seksualne odnose je velik korak. Ako se ne osjećaš spremno za seks ili bilo koju drugu seksualnu radnju, tada se ne bi trebao/trebala osjećati da je to nešto što «moraš» napraviti. Osoba s kojom si u vezi treba biti netko tko te neće prisiljavati da radiš stvari koje su ti neugodne. Davanje pristanka znači slaganje s nekom idejom. Stupanje u seksualne odnose je u redu jedino ako obje osobe to žele. Ako jedna osoba nije pristala (što znači da ne želi seks), tada to nije u redu i naziva se silovanjem.

Moguće je da ćeš osjećati pritiske s raznih strana da stupiš u seksualne odnose – to može biti i kroz serije i glazbu, a može ti se činiti i da su mnogi tvoji vršnjaci «to» već napraviti. Međutim, to ne bi trebao biti razlog za stupanje u seksualne odnose. Svatko od nas je drugačiji i važno je da na seks pristaneš onda kad osjetiš spremnost, kada znaš da to želiš i ako imaš barem 15 godina.

Što kada prepoznaš nasilje?

Postoje stvari koje možeš učiniti kada prepoznaš da doživljavaš nasilje u vezi:

Važno je da dobiješ potrebnu pomoć i podršku!

Ako se nešto od navedenog događa tebi ili nekome iz tvoje okoline, ili imaš neka pitanja, slobodno nazovi anonimnu i besplatnu liniju Hrabrog telefona 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Obratiti nam se možeš i putem e-maila, ali i preko chata (www.hrabritelefon.hr/chat) svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

Više o ovoj temi pročitaj na: http://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/je-li-moguce-da-je-to-ljubav/

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge