Tko se boji vuka još…

Objavljeno: 27.02.2015

Svako dijete se ponekad boji. Prilično teška pozicija za roditelje je bespomoćnost da zaštite djecu od svih neugodnih stvari koje nas okružuju. Zbog toga pišemo o dječjim strahovima kao neugodnim, ali ne i negativnim emocijama. Dobro je da se Vaše dijete boji jer znači da prolazi normalan razvojni put i uči se nositi s teškoćama upravo uz Vašu pomoć.

Do dvije godine… Beba osjeća strah već u prvim mjesecima života. Ne može se brinuti sama za sebe i boji se za svoje preživljavanje. Ako nema osobe koja će se brinuti za nju kad joj je potrebno, beba se boji da je napuštena zauvijek. Zbog toga često plače i doziva skrbnike da je utješe. Nakon prvog rođendana dijete se boji da će ostati bez voljenih osoba, najčešće roditelja. Javlja se separacijska anksioznost, odnosno tjeskoba i snažno protivljenje prilikom odvajanja od roditelja. Djeca u ovoj dobi teško izražavaju strah jer nemaju razvijenu sposobnost govora, stoga je vaše razumijevanje od velike važnosti.

Do škole… Oko treće godine počinju strahovi određenog sadržaja. Djeca se boje maski, nakaza ili jako starih ljudi. Zapravo možemo reći da se boje fizičkih različitosti koje su nepoznate i samim time djeluju ugrožavajuće. Djeca se tada boje i mraka, samoće te pojedinih životinja. Oko četvrte godine se pridružuje strah od glasnih zvukova, primjerice od sirene. Tijekom pete godine života smanjuje se strah od nakaza, maski i životinja, no rastu realni strahovi. Djeca se počinju bojati ozljede, pada, nesreće ili ugriza životinja. U šestoj godini djeca se boje nadrealnih pojava – duhova, vještica, čudovišta ispod kreveta… Također se boje smrti i krvi.

Školarci… Kada djeca krenu u školu, počinju se javljati strahovi povezani s odgovornosti. Boje se da će zakasniti, da nisu dobro naučili gradivo… Moguće je i da se javi strah od škole poznat kao školska fobija. Djeca se uglavnom žale na glavobolju ili bolove u trbuhu, što prestaje preko vikenda ili za vrijeme praznika. Strah od škole može pokazivati dijete pri polasku u prvi razred, a može se javiti i nakon izostanka iz škole, cijepljenja u školi ili kritike učitelja/ice. Djeca razvijaju školsku fobiju iz više razloga – boje se odvajanja od roditelja, ne mogu ispuniti svoje ili roditeljske standarde, dogodile su se neke promjene u obitelji poput razvoda, ne mogu se sprijateljiti s drugom djecom, netko ih tuče ili vrijeđa… Zbog školske fobije obratite se psihologu koji će Vam pomoći da ju zajedničkim snagama uspješno razriješite.

 Što da radim sa strahom svog djeteta?

Prije svega važno je prihvatiti da su strahovi normalan dio dječjeg razvoja. Oni uglavnom spontano prođu i zamijene ih neki drugi strahovi. Stručnu pomoć potražite ako:

  1. Strahovi ometaju djetetovo i Vaše svakodnevno funkcioniranje;
  2. Dijete se boji nečega neprimjerenog svojoj dobi;
  3. Imate teškoća u nošenju sa strahovima svog djeteta.

 Što učiniti kad se dijete boji?

Što NE činiti kad se dijete boji?

 Vjerujemo da ćete svojim mališanima pružiti sigurno mjesto, a ako i Vama zatreba jedno, nazovite 0800 0800. Hrabri Telefon je tu da Vas oHrabri!

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge