Dijete na Internetu

Objavljeno: 03.11.2012

Bez obzira na Vaša iskustva i stavove, djeca i mladi neizbježno dolaze u susret s računalnom i komunikacijskom tehnologijom. Poticanje informatičke pismenosti dio je školskoga programa. Važno je znati da će se Vaša djeca koristiti informatičkom tehnologijom te da je teško, pa i štetno za njihov razvoj zabraniti im korištenje mobitela, računala i interneta.

 

Iskustva pokazuju da nadzor roditelja i nadgledanje dječjih aktivnosti  na internetu predstavljaju važan korak u zaštiti djece i mladih, no to nije dovoljno.

Roditelji nisu u prilici stalno nadgledati aktivnosti svoje djece na internetu. Osim toga, važnije je naučiti djecu kako sigurno „hodati” elektroničkim medijima nego ih stalno „voditi za ruku”. Kao što djecu učimo kako se nositi s uznemirujućim i neugodnim događajima u svakodnevnome životu te kako prepoznati i izbjeći opasnost na ulici i u svojoj okolini, važno je naučiti djecu kako se sigurno koristiti internetom i mobitelom te kako prepoznati moguću opasnost i rizična ponašanja. Također, važno je poučiti djecu i mlade o preuzimanju odgovornosti za svoje ponašanje i o posljedicama određenih postupaka, koje pogađaju njih same, ali i druge s kojima su u kontaktu. Pritom je važno poštovati njihovu neovisnost, interese i aktivnosti u skladu s njihovim uzrastom, kao i koristiti se porukama prilagođenima djetetovu uzrastu.

Chat, blog, forumi i slična mjesta na internetu, gdje djeca i mladi mogu razmjenjivati mišljenja i komunicirati, vrlo su popularna, pa su stoga i privlačna osobama koje žele zloporabiti komunikacijske mogućnosti koje internet nudi. Zloporaba vršnjaka najčešće uključuje prijeteće poruke, vrijeđanje i širenje glasina te ucjene koje jedno dijete ili više njih upućuju drugomu djetetu. Zloporaba odraslih najčešće uključuje lažno predstavljanje i manipuliranje s ciljem pridobivanja djece i mladih na nepoželjna ponašanja (najčešće seksualna).

 

Kako roditelji mogu smanjiti rizike s kojima se mogu suočiti njihova djeca na internetu?

Roditelji se ne bi trebali osjećati bespomoćno, smatrajući internet kompleksnim medijem s kojim njihova djeca imaju više iskustva i spretnija su od njih. Pokazujući interes i pažljivo nadgledajući djetetove aktivnosti na internetu, roditelji ipak mogu zaštititi djecu od rizika, što je u svakom slučaju bolje nego im jednostavno zabraniti upotrebu, jer im zabrana može samo povećati interes i učiniti internet privlačnijim.

Koraci koje roditelji mogu učiniti da zaštite djecu:

Dati djeci do znanja da su zainteresirani za njihove online aktivnosti, tj:

Postaviti pravila korištenja interneta
Djeca se osjećaju sigurnijom kad su pravila i posljedice ponašanja uključujući i upotrebu kompjutora jasno definirani, kad su granice jasno postavljene. Npr. roditelji mogu odrediti koji tip stranica djeca mogu posjećivati i količinu vremena koju mogu provoditi “na internetu”, a posebno se to odnosi na vrijeme koje dijete koristi za zabavu i igru.

Postaviti kompjutor u dnevnu sobu
Kao što nije preporučljivo staviti televizor u dječju sobu, jer tada dijete može imati pristup i zabavi za odrasle, isto tako ne treba ni kompjutor s pristupom internet stranicama za odrasle postaviti u dječju sobu. Kompjutor (s pristupom internetu) bi trebao biti u dnevnoj sobi kako bi svi članovi obitelji mogli biti uključeni, a i nadgledanje djeteta je tad lakše. Tako roditelji mogu upoznati djetetove online – prijatelje, jednako kao što znaju i školske prijatelje.

Trebaju biti sigurni da dijete razumije da je stranac ipak stranac
Djeca znaju da na ulici ili na igralištu ne trebaju razgovarati sa strancima, a ista pravila se trebaju odnositi i na razgovor putem kompjutora. Djeci treba reći da davanje čak i minimalnih informacija može omogućiti stranoj osobi da pronađe gdje živi, npr. da putem djetetovog broja stranac može saznati adresu.

Ne smije se dozvoliti da dijete dogovori susret s osobom koju poznaje preko “chat-a” na internetu, osim ako je i roditelj prisutan susretu.
Ako online odnos dođe do točke kad se dijete i njegov prijatelj žele susresti, roditelji moraju znati za to. Mjesto susreta treba biti javno, a ako je taj prijatelj dijete, on također treba dovesti roditelja. Na taj način se svi osjećaju sigurno. Uostalom, ako je ta druga osoba zaista zainteresirana za stvaranje prijateljstva, roditeljska pratnja joj neće predstavljati problem.

Ne treba dozvoliti da dijete šalje svoje slike internetom bez roditeljske dozvole. 
Nikad se ne zna što će druga osoba učiniti sa slikama. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže.

Evo još nekih pravila o kojima roditelji trebaju prodiskutirati sa svojom djecom i jasno ih postaviti:

 


Još nekoliko savjeta za sigurno korištenje mobitela:

Najčešće se roditelji ne ustručavaju preuzeti brigu i odgovornost za ponašanje svoje djece u igri, školi ili u tuđoj kući. Ne mora biti drukčije ni kad je riječ o onome što se događa posredstvom moderne tehnologije. Roditelji trebaju razgovarati sa svojom djecom o kompjutorskoj etici, dogovoriti pravila ponašanja na internetu i, kao najvažnije, definirati posljedice kršenja tih pravila. Prisutnost odraslih koji nadgledaju situaciju na igralištima umanjuje količinu nasilja među vršnjacima. U školama koje povećaju broj dežurnih nastavnika na hodnicima, igralištima, u dvorištu, smanjen je broj nasilnih incidenata. Isto se može primijeniti na nasilje koje se događa korištenjem moderne tehnologije,odnosno treba nadgledati i korištenje računala kod kuće i u školi.

Zapamtite: Vaša djeca mogu znati više od Vas o tehnologiji, ali Vi znate više o životu. I u ovome području oni trebaju Vas da ih naučite sigurno hodati.
Preporučujemo: Pročitajte tekstove namijenjene djeci, mladima i stručnjacima koji rade s djecom!
Brošuru i letak o sigurnom korištenju Interneta u elektronskoj verziji možete pročitati ovdje Internet letak Internet

Svi zajedno možemo mobitele i internet učiniti sigurnijima i pridonijeti zaustavljanju elektroničkoga nasilja. Policija, mobilni operateri i pružatelji internetskih usluga pomoći će u pronalaženju zlostavljača.
Ako Vam treba pomoć ili savjet o tome kako da se vaše dijete obrani od ovakva zlostavljanja, nazovite Hrabri telefon na 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati, obratite se za savjet putem chata svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili pošaljite e-mail na savjet@hrabritelefon.hr.

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge