Radionice namijenjene djeci i roditeljima koji prolaze ili su prošli konfliktan razvod braka

Objavljeno: 03.03.2005

Radionice za djecu i roditelje koji prolaze ili su prošli razvod braka, novi je projekt Hrabrog telefona kojim se nastoji pružiti pravovremena podrška i pomoć jednoroditeljskim obiteljima u svrhu poboljšanja kvalitete odnosa roditelj-dijete, upoznavanja pozitivnih načina nošenja s emocijama, jačanja kapaciteta djece kroz razumijevanje obiteljske situacije te općenito unaprjeđenja kvalitete života jednoroditeljskih obitelji.

Kroz grupne susrete nastoji se pomoći djeci i roditeljima tako da ih se osnažuje i priprema za izazove koje donosi razvod braka roditelja, odnosno za promjene koje su nastale nakon razvoda braka, a roditelji i/ili djeca nisu se uspjeli prilagoditi na njih. Upravo ti kon­fliktni odnosi roditelja čine najveću prepreku da se dijete uspješno nosi s promjenama u obiteljima i s razvodom braka roditelja koji, ionako sam po sebi, predstavlja velike promjene u djetetovom životu. Upravo s novonastalim promjenama dijete će se uspješnije nositi ako oba roditelja budu u mogućnosti uspješno se ostvariti u svojim roditeljskim ulogama.

Radionice se provode u obliku grupnog rada pod vodstvom stručnjaka mentalnog zdravlja koji imaju  iskustvo u radu s roditeljima i djecom, a održavaju se u večernjim satima u prostoru Dječje kuće Borovje, Bože i Nikole Bionde 32, Borovje. Radionice su besplatne, a za predbilježbe ili dodatne informacije roditelji se mogu obratiti na savjetovaliste@hrabritelefon.hr ili na 01/6117 190 svakom radnim danom od 8 do 20 sati.

Ciklus radionica za djecu roditelja koji su se razveli sastoji se od 10 susreta, a namijenjene su djeci u dobi od 8 do 13 godina. Tijekom susreta radi se na osnaživanju djece kroz grupnu podršku vršnjaka i voditeljica, kao i na normalizaciji emocija, osjećaju povezanosti i povjerenja, pozitivno usmjerenog procesa tugovanja, suočavanju s novonastalom situacijom te prihvaćanju obiteljske situacije kroz izražavanje vlastitih emocija, strahova, želja i potreba djece, a do kojih se dolazi primjenom različitih kreativnih, djeci prikladnih tehnika, poput igre, crtanja i igranja uloga. Time se postiže opuštenija atmosfera i stvara prostor za samoizražavanje, u kojem djeca lakše prihvaćaju činjenicu da ona nisu odgovorna za razvod roditelja, uče da nisu sama te rade na povećanju samopouzdanja.

Ciklus radionica za roditelje sastoji se od 12 susreta tijekom kojih roditelji u konfliktnom razvodu ili koji su prošli konfliktan razvod, mogu iskazati svoje emocije vezane za razvod braka, pozitivno usmjeriti proces tugovanja i ljutnje, dobiti psihološku podršku voditelja te podršku u prihvaćanju novonastale situacije. Razvod braka je stresno razdoblje za roditelje i upravo ove radionice predstavljaju mjesto na kojemu mogu raditi na sebi i svojim vještinama, posebice jer uz promjene koje razvod donosi, najčešće nisu spremni razgovarati s djetetom o razvodu. Dodatnu količinu stresa stvara i činjenica da roditelji nemaju odgovore na sva pitanja koja im njihova djeca postavljaju (gdje ce živjeti nakon razvoda, s kime ce živjeti dijete, kako ce razvod braka utjecati na odnose sa članovima šire obitelji…). Osim navedenog, razvod braka je često je popraćen i konfliktnim odnosom između partnera. Često roditelji svoje osjećaje prema bivšem partneru prenose i na odnos roditeljstva te donedavne svađe u partnerskom odnosu zamjenjuju svađama vezanim uz odgoj i skrb djeteta. Zbog toga je roditeljima koji nailaze na poteškoće u komunikaciji i dogovoru potrebno, osigurati stručnu podršku i savjet, ali i učenje odvajanja partnerskih nesuglasica od onih roditeljskih jer u vrijeme kada su roditelji izloženi stresu , teško im je biti u dobrom kontaktu s djecom i njihovom tugom i patnjom.

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge