Dječja kuća Borovje

Objavljeno: 21.10.2012

Što je Dječja kuća Borovje?

Dječja kuća Borovje je, uz Savjetodavnu liniju, drugi veliki program Hrabrog telefona, a odnosi se na prevenciju neprihvatljivog ponašanja i zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih u lokalnoj zajednici kroz grupni rad. Program se odvija u Zagrebu, u naselju Borovje        

 

Raspored radionica za šk. godinu 2013/14 možete vidjeti ovdje raspored_tablica

Cilj programa je ponuditi djeci i mladima iz lokalne zajednice kreativne i poticajne sadržaje kroz grupni rad. Kroz radionice u malim grupama djeca imaju priliku za razvijanje komunikacijskih vještina i vještina nenasilnog rješavanje sukoba, rade na jačanju pozitivne slike o sebi, povećanju samopoštovanja i odgovornom ponašanju prema sebi i drugima.

Provode se i individualne radionice pomoći pri učenju i logopedske vježbe. Posebnu pažnju usmjeravamo željama i potrebama djece te u svakoj novoj školskoj godini radionice prilagođavamo interesima djece polaznika.

Drugi važan cilj provođenja radionica jest uočavanje eventualnih potreba i problema djece i obitelji iz lokalne zajednice, pružanje pomoći i podrške u skladu s potrebama te poticanje suradnje obitelji, centara za socijalnu skrb, osnovnih škola, dječjih vrtića i ostalih nevladinih organizacija koje se bave dobrobiti djece.

Svaki tjedan održava se oko 20 radionica a ukupno je oko 400 djece godišnje uključeno u program.

 

SVE RADIONICE ZA DJECU SU BESPLATNE!

DJEČJA KUĆA BOROVJE OTVORENA JE SVAKIM RADNIM DANOM U VREMENU OD 10.00 DO 20.00 SATI!

Kontaktirajte nas na:

Bože i Nikole Bionde 32, 10 000 Zagreb

Tel/fax: 01 6112 758

E- mail: djecjakuca@hrabritelefon.hr

Brošuru o Dječjoj kući Borovje možete pogledati ovdje Dječja kuća Borovje


Više o radionicama….

Preventivne radionice

Radionice se provode grupno, a svaka grupa se održava jednom tjedno s najviše desetero djece. Program rada nastaje na osnovi očekivanja samih korisnika grupe (djece), a u skladu s određenom strukturom napravljenom od strane voditelja. Svaka radionica traje od 45- 60 minuta.

Polaznici radionica su djeca predškolske i osnovnoškolske dobi koja se pri samom formiranju grupa svrstavaju u vršnjačke skupine. Na početku svake školske godine formiraju se nove grupe i nove vrste radionica sukladno željama korisnika. Svaki ciklus radionica traje jednu školsku godinu, a za vrijeme školskih praznika organiziraju se posebne vrste radionica.Individualni rad

POMOĆ PRI UČENJU

Pomoć pri učenju pohađaju djeca kojima je potrebna pomoć za svladavanje nastavnog gradiva.

Radionice pomoći pri učenju održavaju se individualno (s naglaskom na specifične smetnje u školskom gradivu) ili grupno (u radu s 4-5 ero djece, s naglaskom na tehnikama uspješnog učenja).

 

LOGOPEDSKE VJEŽBE

Logopedske vježbe provode logopedi koji pomažu djeci s teškoćama u čitanju i pisanju, mucanju, brzopletosti te djeci s posebnim jezičnim smetnjama i poremećajima glasa.

Roditelji mogu dobiti savjete za rad s djetetom kod kuće.

Vježbe se provode individualno u trajanju od 45- 60 minuta, a termini su po dogovoru.

 

 

Školski praznici

Za vrijeme proljetnih, ljetnih i zimskih školskih praznika u Dječjoj kući Borovje prekida se program redovnih radionica te se odvijaju kreativno- socijalizacijske radionice.

Radionice su otvorene za svu zainteresiranu djecu (bez obzira da li pohađaju redovni program radionica) s kojom se, u trajanju od 90 minuta. Za predškolsku djecu radionice se odvijaju u vremenu od 10 do 11.15h, a za osnovnoškolsku djecu u vremenu od 11.30 do 12.45h.

 

Voditelji radionica

Radionice vode volonteri posebno educirani za grupni rad s djecom. Volonteri su budući mladi stručnjaci- studenti fakulteta društveno- humanističkog usmjerenja (psihologija, socijalni rad, pedagogija, edukacijsko- rehabilitacijski i učiteljski fakultet).

Prije početka volontiranja, budući voditelji radionica prolaze obveznu edukaciju o dječjem razvoju te o grupnom i individualnom radu s djecom.

Supervizijski tim stručnjaka vrši supervizije i dodatne edukacije voditelja koji rade s djecom kako bi razmijenili iskustva, razvijali postojeće aktivnosti, ukazali na eventualne poteškoće ili potrebe za individualnim radom s pojedinom djecom i obiteljima .

Voditelji radionica u konstantnom radu s djecom surađuju i s roditeljima.


Časopis Kućica

Kućica je časopis koji izdaje Dječja kuća Borovje. Časopis prati aktivnosti i novosti na programu a prvi broj izdan je u prosincu 2003. godine.

Ovdje možete pogledati 2. broj časopisa u PDF formatu:

Kućica broj 2Kućica