Dječji odbor

Objavljeno: 19.10.2012

Dragi roditelji,

 

članovi Dječjeg odbora su djeca viših razreda osnovne škole koji su polaznici radionica u Dječjoj kući Borovje.

Ovo je tijelo, jedino takvo u Hrvatskoj, osnovano 2004. godine s ciljem progovaranja o potrebama djece iz  perspektive samog djeteta.

Hrabri telefon čvrsto vjeruje kako djeca bolje od odraslih znaju u kakvom svijetu žele živjeti pa smo odlučili poslušati čemu nas mogu podučiti.

 

Dječji odbor sastaje se jednom u dva tjedna kako bi prorađivala teme određene Konvencijom o pravima djeteta . Na grupama imaju priliku izvjestiti voditeljice i ostalu djecu o situacijama u kojima su se našli ili koje su primjetili na igralištu, za vrijeme školskog odmora, u slobodno vrijeme… Kroz grupni rad i raspravu vođenu od strane voditeljica, ovi članovi rade na preuzimanju uloge pomagača ostaloj djeci kojoj će govoriti o pravima i dužnostima djeteta, mogućnostima primjene te mjestima i osobama kojima se mogu obratiti ako su u nevolji ili misle da imaju nekih problema.

Članovi Dječjeg odbora su u dva navrata posjetili Pravobraniteljicu za djecu, koja se oduševila njihovim pitanjima i obećala prenijeti njihove poruke nadležnim tijelima! Također, Dječji odbor je sudjelovao na desetoj godišnjici Hrabrog telefona i u Gradskoj skupštini, pred novinarima i osobama iz političkog života, prezentirao stanje dječjih prava danas.

Članovi Dječjeg odbora posjetili su i gradonačelnika Milana Bandića u Poglavarstvu grada Zagreba. Djeca su upoznala gradonačelnika te su mu  iznijeli svoje pohvale i prijedloge u stvaranju grada po mjeri djeteta.

Također, članovi Dječjeg odbora posjetili su i Predsjednika RH prof.dr. Ivu Jospovića gdje su iznijela svoje preporuke na području zaštite prava i interesa djece.

 

 

Ako imate mogućnosti te vaše dijete pokazuje za to želju uključite vaše dijete u rad Dječjeg odbora! Više informacija možete dobiti na broju telefona  01 6112-758 ili dođite osobno u  ulicu Nikole i Bože Bionde 32 u Zagrebu. Ostali članovi i voditeljice vesele se svakom novom članu!

Koffi Annan (bivši Generalni tajnik UN-a):¨Istraživanja su dokazala kako se svaki dolar uložen u dijete društvu vraća za sedam dolara¨!
Što članovi Dječjeg odbora kažu:

Antonija : Nitko te nema pravo oteti ili prodati!

Stela: imaš pravo znati svoja prava! I odrasli trebaju znati za ova prava i pomoći tebi da saznaš za njih!

Silvija: Imaš pravo na igru i odmor! J

Lucija: Imaš pravo izraziti svoje mišljenje, a odrasli ga trebaju poslušati i ozbiljno ga razmotriti!

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge