Samosvijest i Samopouzdanje

Objavljeno: 10.03.2012

Kakav sam?

Najljepši, najbogatiji, najpametniji …

Ti mi se doista diviš? – upita on malog princa-

Što znači diviti se?

Diviti se znači priznati da sam ja najljepši, najbolje odjeven, najbogatiji i najpametniji čovjek na ovoj planeti!

Ali ti si sam na ovoj planeti!

Učini mi to zadovoljstvo! Svejedno mi se divi!

Divim ti se – reče mali princ sliježući ramenima – ali zašto ti je toliko stalo do toga?                     

(Saint-Exupéry, Mali princ)

Jako je važno biti svjestan onog što jesmo u biti, a ne samo kako nas drugi vide i da to na kraju postane naše zrcalo i slika koju imamo o sebi.  Kroz odgoj u obitelji, kasnije vrtiću, školi, često nemamo priliku izboriti se za sebe ili bivamo samo kritizirani što utječe na razvoj pozitivne slike o sebi. Zato je jako važno biti toga svjestan i ne ostati u „cipelama“ nemoćnog djeteta sada kada se znamo i možemo izboriti za sebe.

Samosvijest je znanje koje imam o samom sebi i doživljaj toga tko smo. Samosvijest je naš unutarnji stup koji nas drži u životnim situacijama kada ne ide sve kako bismo htjeli da lakše nastavimo dalje.

Niska samosvijest znači nedostajanje temeljnog osjećaja vlastite vrijednosti i vjerovanje da ne zaslužujemo ljubav i poštovanje drugih.

Samopouzdanje se odnosi na ono što možemo postići i što smo sposobni učiniti, a to bi značilo razmišljati, učiti, donositi odluke i rješavati probleme koji mi se pojave na životnom putu

Nisko samopouzdanje znači osjećaj nesposobnosti suočavanja sa životnim izazovima i neimanje povjerenja u svoje intelektualne sposobnosti i način razmišljanja.

Postoje različiti uzroci niskog samopoštovanja i samopouzdanja koji se često povezuju s negativnim iskustvima iz djetinjstva, ali okrivljavanje drugih, osim suočavanja i svijesti o uzroku i istini, teško da nam može pomoći. Zato si postavite pitanje što možete sami ovaj čas učiniti da se osjećate zadovoljnije, ispunjenije i samosvijesnije te time i samopouzdanije.

Na ova i mnoga slična pitanja pokušavamo naći odgovore zajedno sa studentima koji se jave u naše savjetovalište:

„Nisi sam“

SD Stjepan Radić, Glavna zgrada na katu, lijevo iznad kino dvorane

Ponedjeljkom i četvrtkom 17 – 21 sati, uz prethodni telefonski dogovor na telefon: 099 694 56 72 ili student@hrabritelefon.hr 

 

samopoštovanje

 

“Pobjeđuju oni koji misle da to mogu.” (R.W Emerso)