Savjeti za uspješno učenje

Objavljeno: 12.03.2012

Tijekom pohađanja osnovne i srednje škole vjerojatno ste već razvili svoju tehniku učenja koja Vam je omogućila da uspješno savladate nastavno gradivo i na kraju, da postanete student/ica.

Nastava na fakultetu je koncipirana nešto drugačije i puno je zahtjevnija od one u školi što je velika promjena za svakog studenta. Zbog toga je ponekad potrebno prilagoditi ili promijeniti način učenja.

Ne postoji neki univerzalni stil učenja koji je primjenjiv na sve ljude. Svaka bi osoba trebala sama prepoznati koji je najefektivniji način učenja za nju. Ovdje su neki faktori koje treba uzeti u obzir:

 

Organizacija vremena

 

Prije nego što počnete učiti, dobro je napraviti raspored vremena, tj. raspored aktivnosti koji obuhvaća učenje, ali i zabavu te sve Vaše ostale obaveze. Odredite si točno koliko čega imate naučiti, te koliko vremena imate na raspolaganju.

Najbolje je učiti redovito. Ukoliko ste „kampanjac“ u učenju i Vama je potreban određeni raspored. Knjigu od 500 stranica nije moguće naučiti u 2 dana, a i svakako je loše da se nekoliko dana prije ispita zatvorite u sobu i učite bez pauza.

Nastojte učiti od 20 do 30 minuta, nakon toga obavezno napravite pauzu od 5 do 10 minuta kako bi Vam se naučeno gradivo „posložilo“, a i kako bi se odmorili prije daljnjeg učenja. Nakon 2 sata učenja, uzmite pauzu od pola sata. Stanke su izuzetno važne u procesu učenja te ih se trebate pridržavati.

Prilikom organizacije vremena nemojte zaboraviti ostaviti i dovoljno vremena za ponavljanje gradiva.

 

 

PLAN UČENJA

 Na početku akademske godine dobili ste popis literature za ispite i kolokvije. Sigurno Vam se zavrti u glavi svaki put kada se sjetite knjiga i skipti od 1500 stranica koje morate naučiti. No nemojte da Vas to obeshrabri već na početku. Sve je izvedivo uz dobro postavljen plan!

 

 

Ometajući faktori

Najbolje je učiti u tišini dakle, bez glazbe, televizora i sl. Međutim, glazba ponekad pomaže posebno kada u pozadini postoje ometajući zvukovi (npr. građevinski radovi, prometna buka, pričanje ukućana, TV iz druge sobe i sl.) U tom slučaju najviše pomaže instrumentalna glazba, jer tekst može smanjiti koncentraciju.

Ukoliko prostor u kojem učite koristi više osoba, pokušajte dogovoriti s njima vrijeme u kojem bi mogli biti sami tako da Vas ne ometaju.

Prostor za učenje ne smije sadržavati stvari koje bi Vam mogle odvlačiti pozornost (TV, časopise, igrice,…) odnosno, TV, kompjuter, mobitel i sl. trebaju biti isključeni.

Nemojte jesti za vrijeme učenja jer to ometa pozornost! Ukoliko ste gladni radije napravite pauzu za obrok i nakon toga nastavite s učenjem.

 

 

 

Aktivno učenje

 

Potrudite se da za vrijeme učenja zaista mislite na ono što učite! Ako se koncentrirate na gradivo, brže ćete ga zapamtiti i samim time ćete prije biti gotovi s učenjem i imat ćete više vremena za druge aktivnosti.

Izbjegavajte učiti napamet, jer je puno teže a i brzo ćete zaboraviti gradivo što ste učili te ćete ga opet morati učiti kada Vam bude trebalo.

 

 

 

Nemojte odustati!

Ponekad možda stvarno nemate motivacije za učenje ili Vas možda muči neki problem. Tada ništa nećete postići ako sjedite za knjigom, a zapravo razmišljate o nečemu drugom. Ako se baš nikako ne možete usredotočiti na učenje, zabavite se nekom drugom aktivnošću- nazovite prijatelja/icu i sl. Kada završite s tim, pokušajte se ponovno vratiti učenju!

Dobra motivacija za učenje je i nagrada. Ponekad je lakše učiti ako znate da Vas nakon što položite neki ispit ili naučite određeno gradivo čeka nagrada (osim, naravno, dobrih ocjena). Nagradite se s npr. odlaskom u kupovinu, šetnjom s prijateljima i sl.

Mnogobrojne obveze na fakultetu i učenje ponekad mogu biti vrlo iscrpljujući i može Vam se činiti da ništa ne uspijevate. Osjećaj neuspjeha može Vam još više smanjiti motivaciju i koncentraciju. U takvim situacijama je najvažnija podrška od okoline (obitelj, prijatelji). Nemojte se sramiti potražiti njihovu pomoć, podršku ili savjet.

 

Za pomoć se možete obratiti i u Studentsko savjetovalište Nisi sam/a na broj telefona 099 694 56 72 ili na e-mail student@hrabritelefon.hr.

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge