Europska volonterska služba

Od veljače 2010. godine Hrabri telefon je akreditiran kao „organizacija domaćin“, „organizacija pošiljatelj“ i „organizacija koordinator“ u sklopu Mladi na djelu, programa Europske Komisije.

Što je program Mladi na djelu?

Program Mladi na djelu je program Europske Komisije koji je namijenjen mladima, organizacijama mladih, te svima koji su uključeni u rad s mladima. Jedna od aktivnosti programa je Europska volonterska služba (EVS). U sklopu EVS-a akreditirane organizacije mogu slati („organizacija pošiljatelj“) i primati  („organizacija domaćin“) volontere. Na taj način omogućuje se mladima da volontiraju u inozemstvu ta da dožive kulturu i običaje druge zemlje.

U okviru programa Mladi na djelu Hrabri telefon dobio je financijsku potporu za projekt pod nazivom Približimo djeci svijet Europe. U sklopu ovog projekta krajem srpnja 2010. na Hrabri telefon došla je volonterka Kinga iz Poljske. Kinga će u udruzi volontirati do kraja lipnja 2011. godine gdje će voditi radionice u Dječjoj kući Borovje, sudjelovati u akcijama i manifestacijama udruge te pomagati u ostalim aktivnostima udruge.

Evo što je Kinga samostalno napisala na hrvatskom jeziku o EVS-u i svom angažmanu na Hrabrom telefonu:

„Sam studentka iz Poljske- iz Gdanjska i studiram Slavistiku i Kulturologiju. Na mojim prvim smjeru- slavistiku, učim hrvatski i sam zalubljena u Hrvatsku, Zagrebu i naravno u hrvaskum jeziku. Prije nekoliko mjeseca sam pomislila, da mogu doći u Hrvatsku na neki volonterski projekat, živjeti u mojoj omilenoj državi i što najvažnije naučiti bolje hrvatski. Preko webstranice, nalazla sam projekat Hrabrogtelefona, koji jako se meni sviđao, jer volim rad s djecom, a isto sam pomislila da mogu preko toga projekata odmotati svoju kreativnost. Sada već 3 tjedna radim u Dj. Kuću Borovje, sada u ljeto imamo obične ljetne radionice, ali tjekom školske godine imat ću svoje radionice s nekim suvoditeljom. Dok sada jako meni se sviđa ta volontarska razmjena i mislm da to je vrjedno ići u neke druge dražave na takvi EVS projekat. Ne moraš ići kao i ja na jednu godinu, možeš ići na taj short-time project, koji traje do dva mjeseca.

Preko EVS-a možes doći volontirati u sve države Europske Unije i države koje su partneri za taj projekat ( kao na primjer i Hrvatska je). Što moraš napraviti? Zapravo ne puno. Prvo moraš naći projekt koji te zanima, u državi u kojoj želis volontirati. Sve projekate možes naći na webstranici: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm. Zapravo misliš, da sve zvuči odlično ali da to je težko ići negdje, raditi besplatno, a zapravo moraš negdje stanovti, nešto jesti. To nije nekakvi problem, jer EVS projekt financira tebi stan ili sobu, hranu, potroške putovanja i mali džaparac. Kao i ja sam došla u Hrvatsku, tako i svaki od vas može doći u neke druge države( a ne samo u Europi, jer postoju projekate i u Africi i u Južnoj Americi itd.), upoznati novih prijtelja, naučiti malo jezik, odmotati svoju krativnost i realizirati nekoliko projekata. Što više, u vrjeme trajanja vaše EVS razmjene, dolazite na nekoliko workcampa gdje možete naučiti puno, a i isto upoznati novih prijatelja i zabavljati se malo.“

 

logo              logo