Što kada vam se dijete povjeri?

Kako pravovremeno intervenirati?
Zlostavljanje i zanemarivanje ostavlja na djetetu fizičke tragove, a također se ogleda i u ponašanju djeteta. Indikatori su brojni i na temelju njihovog poznavanja često je moguće pravovremeno intervenirati, zaštititi dijete i pružiti mu pomoć.

Važno je prijaviti svaku sumnju na zlostavljanje ili zanemarivanje djeteta nadležnim institucijama, a to su Centar za socijalnu skrb, policija i državno odvjetništvo.

Iako smo zabrinuti i čini nam se da se u obitelji događa nešto što nije dobro, često nam je teško donijeti odluku da prijavimo našu sumnju. Često mislimo da pretjerujemo, oklijevamo jer nemamo dokaze za zlostavljanje djeteta, bojimo se da ćemo pogriješiti ili mislimo da ćemo uništiti djetetovu obitelj. Često mislimo da će netko drugi vidjeti i prijaviti, a nerijetko se plašimo osvete prijavljenih roditelja.

Važno je imati na umu da mi prijavljujemo sumnju na zlostavljanje i ne moramo biti 100% sigurni niti moramo imati dokaze za našu sumnju. Nakon što obavijestimo o sumnji, zadaća nadležnih institucija je utvrditi što se dogodilo i poduzeti određene korake i mjere kako bi zaštitili dijete i pomogli obitelji da riješi problem. Drugim riječima, obavijest o sumnji na zlostavljanje djeteta omogućuje da obitelj dobije pomoć.

Vrlo često naša sumnja da se događa nešto što nije u redu je opravdana. Važno je imati na umu da je zlostavljano dijete bespomoćno i treba naš glas da ga zaštitimo. Čini se da je bolje sumnjati i prijaviti pa pogriješiti, nego čekati da budemo sigurni i time ostaviti dijete samo u problemima koji su preteški da bi se samo nosilo s njima.

Stoga Vas molimo ukoliko se nađete u sličnoj situaciji da nazovete nadležni Centar za socijalnu skrb, policiju ili Hrabri telefon (besplatni broj 0800 0800) gdje možete podnijeti anonimnu prijavu.

djeca                 djeca

Što ako Vam se dijete povjeri?
U većini slučajeva djeca nam povjeravaju ˝male probleme˝, no važno je pokazati spremnost i volju da ih se sasluša. Ako Vam dijete povjeri neki puno ozbiljniji problem, Vaša će reakcija uvelike odrediti koliko će Vam dijete reći i kako će se osjećati nakon toga. Stoga bi bilo dobro voditi se sljedećim:

Kako pomoći djeci da se zaštite?

Većina djece ja naivna i nevina i moguće ih je lako iskoristiti. Potrebno ih je podučiti kako da se sama zaštite od svih oblika zlostavljanja, isto kao što ih se uči da izbjegavaju druge svakodnevne opasnosti poput prometa.

Objasnite djeci da su važni njihovi osjećaji. Podučite djecu da svatko ima svoja prava i da im nitko ne smije oduzeti njihovo pravo da se osjećaju sigurnom, te da im roditelji trebaju pružiti tu sigurnost i zaštitu. Djeca moraju znati da njihova tijela pripadaju samo njima, pogotovo intimni dijelovi koje pokriva kupaći kostim. Ako netko pokuša dodirivati tijelo djeteta na način koji zbunjuje ili plaši dijete, ono ima pravo reći NE i treba to nekome ispričati. Djeci se treba naglasiti da imaju pravo da ih netko sluša i da, bez obzira što se dogodilo, Vi i osobe od djetetova povjerenja nećete biti ljuti na njih te želite da kažu ako im se nešto dogodi. Zlostavljači često govore o zlostavljanju kao o “našoj maloj tajni”. Pojasnite djeci da neke tajne ne treba čuvati.

Indikatori

Fizičko zlostavljanje

Emocionalno zlostavljanje

Zanemarivanje

Seksualno zlostavljanje

Hrabri telefon je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge